Inovacije i rast u izazovnim vremenima:

pronalazak poslovnih prilika u sektore tranzita gotovine

Pritisak je sve veći

Globalni ekonomski izazovi poput sve veće inflacije i rastućih troškova energenata, posljednjih su godina stvorili iznimno složeno okruženje za poslovanje. Pod posebnim su pritiskom industrije usmjerene na potrošače poput maloprodaje, ugostiteljstva, putovanja i turizma jer potrošači sve više ograničavaju svoju potrošnju, dok operativni troškovi kompanija rastu.

Stoga ne iznenađuju rezultati neovisnog istraživanja provedenog u ime PayComplete-a, prema kojima je mnogim kompanijama koje su direktno usmjerene potrošačima prioritet u poslovanju postalo – povećanje efikasnosti, a uz to i istovremeno povećanje zadovoljstva potrošača. Posljedično tome, u skladu sa zahtjevima za povećanje efikasnosti, kompanije za tranzit gotovine (cash-in-transit; CIT) pod povećanim su pritiskom za pojeftinjenjem svojih usluga, dok su sa druge strane suočene sa kontinuiranim rastom operativnih troškova.

Ipak, CIT kompanije trebale bi na nasušnu potrebu za boljom učinkovitošću gledati kao na priliku, a ne kao izazov. Naime, napredak tehnologije je u proteklim godinama rezultirao pojavom mnogih sveobuhvatnih (end-to-end) cash management rješenja. Uvođenje ovakih holističkih cash-management rješenja CIT kompanijama će omogućiti stvaranje infrastruktura koje poboljšavaju operativnu učinkovitost, razvijaju prilike za ponudu novih usluga te otvaraju nove mogućnosti za rast prihoda.

Kako bi sve navedene izazove pretvorili u prilike, CIT kompanije moraju izabrati pružatelja usluga koji funkcionira ne samo kao dobavljač robe, već kao istinski partner – na svim razinama. Sa partnerom koji je usmjeren na inovacije, CIT kompanije mogu osigurati svoju budućnost te sagraditi temelje koji će im osigurati održiv i dugoročan rast. Međutim, s toliko tržišnih konsolidacija, te neprestanim i nemilosrdnim napretkom tehnologije, nije nimalo lako znati na koje je kriterije izuzetno bitno obratiti pažnju pri odabiru cash management partnera.

Ovo će izvješće istaknuti ključne značajke na koje CIT kompanije trebaju obratiti pozornost kada biraju pružatelja rješenja. Naših pet čimbenika za izbor savršenog cash-management partnera pomoći će vašoj kompaniji da iskoristi priliku da se razvije i raste kao nikada do sada.

Marijan Katic
PayComplete

CIT kompanije ‘između dvije vatre’

Gotovinske transakcije i dalje drže veliki udio u poslovnim operacijama u većini industrija. No, kako su mnoge organizacije diljem svijeta suočene sa „savršenom olujom“ višestrukih i višestranih ekonomskih pritisaka, troškovi upravljanja gotovinom postaju sve veći.

Pod pritiskom tehnološkog razvoja, nestabilnosti opskrbnih lanaca, klimatskih promjena, makroekonomske nepredvidivosti i geopolitičkih rizika, istraživanje PwC’s 27th Annual Global CEO Survey iz siječnja 2024., pokazalo je da je 45% izvršnih direktora u 105 zemalja zabrinuto za dugoročnu održivost svog poslovanja. Nadalje, unatoč padu stope inflacije, Europska središnja banka sugerira da će ekonomski rast eurozone, kratkoročno gledano, ostati slab zbog suočavanja sa sve strožim uvjetima financiranja te niskim rastom stopa izvoza. Nadalje, 48% izvršnih direktora u zapadnoj Europi vjeruje da će u srednjem vremenskom roku ekonomska aktivnost na lokalnim tržištima početi opadati.

Takvo okruženje posljedično loše utječe i na CIT operatere. Naime, oni su pod pritiskom s dvije strane: s jedne strane od korisnika koji žele bolje ponude i niže cijene, te s druge od internih potreba za boljim upravljanjem vlastitim, sve višim, operativnim troškovima.

Manji tržišni igrači su posebno ranjivi – jer se veći usmjeravaju na konsolidaciju cash-management i CIT tržišta, što mnoge tržišne igrači dovodi u nezavidni položaj. Prodajom rješenja koje su ranije pružali neovisni dobavljači (a sada su ih preuzeli globalni CIT provideri), manji operatori sve više riskiraju otvaranje svojih korisničkih baza konkurentima.

CIT operateri suočavaju se s dilemom. Zarobljeni ‘između dvije vatre’ razmišljaju je li uopće moguće klijentima ponuditi još inovativnija i još pouzdanija rješenja za upravljanje sve složenijim rizicima cash-managementa, dok istovremeno moraju ukrotiti vlastite rastuće troškove? Vrijeme je za promjene.
Vrhunski CIT operateri su se stoga odnedavno okrenuli preispitivanju samih premisa cash-managementa, a sa ciljem povećanja učinkovitosti i otkrivanja novih izvora prihoda.

Nastavite čitati za više informacija.

Lady with circle

Vrijeme je za novi pristup

Visoka stopa inflacije, sveprisutna ekonomska neizvjesnost te geopolitičke napetosti istovremeno stežu i CIT kompanije kao i njihove korisnike. Kao rezultat toga, CIT-ovi su prisiljeni snižavati svoje cijene, te istovremeno apsorbirati sve veće operativne troškove poput goriva i radne snage. Tome se mora na neki način stati na kraj.

Potrebno je temeljito preispitivanje načina na koji CIT-ovi funkcioniraju i sa kime biraju ulazak u partnerstvo – preferabilno dajući prednost neovisnim dobavljačima, umjesto onih kojima je u cilju još više konsolidirati tržišta – ovakav pristup ultimativno stvara uštede koje su toliko potrebne i CIT-ovima kao i njihovim klijentima.*

Propitkivanje postulata cash managementa

Dobra vijest je da su se pomaci na ovom polju već dogodili zahvaljujući stvaranju potpuno integrirane cash-management infrastrukture. Povezivanje cijele CIT flote cash-management uređaja i softvera u sustav koji objedinjuje funkcije nadzora i upravljanja, značajno unaprjeđuje proces rukovanja gotovinom. Sa ovakvim sustavom, CIT-ovi ne samo da smanjuju svoje operativne troškove, već omogućuju isporuku novih i zanimljivih usluga te kreiranje novih izvora prihoda.

Globalna CIT tvrtka ostvaruje značajno povećanje u broju korisnika ponudom instant kredita svojim korisnicima

Ovakvo holističko cash management rješenje daje CIT-ovima prostor za povećanje efikasnosti kroz veću transparentnost podataka te unaprjeđenu automatizaciju sustava i poslovnih procesa. Povezivanje hardverskih sustava poput pametnih sefova ili brojača novčanica sa softverskom platformom za nadzor i upravljanje znači da CIT-ovi mogu u stvarnom vremena vidjeti koliko gotovine ima svaka pojedina lokacija korisnika, te na temelju toga donijeti odluke koje lokacije treba posjetiti i kada. Kroz zaključke temeljene na konkretnim i transparentnim podacima, CIT-ovi mogu donositi informirane odluke koje povećavaju operativnu učinkovitost.

Rješenja za integrirani cash management također olakšavaju tranziciju prema automatizaciji manualnih procesa. Istraživanje koje je proveo PayComplete pokazalo je da u maloprodajnim, ugostiteljskim, rekreacijskim ili turističkim poduzećima u prosjeku više od četiri člana osoblja sudjeluje u rukovanju gotovinom. Automatizacija znači da se osoblje više ne bavi zadacima rukovanja gotovinom te im ostavlja vremena da se fokusiraju na važnije interpersonalne zadatke – poput komunikacije s korisnicima i poboljšanja ključnog korisničkog iskustva (CX).

Navedena poboljšanja korisničkog iskustva (CX) koje CIT-ovi mogu napraviti za korisnike nikako ne bi smjeli podcijeniti. Istraživanje provedeno u ime PayCompletea pokazalo je da su ove godine, uz povećanje učinkovitosti, glavna dva prioriteta za poslovne subjekte – poboljšanje zadovoljstva korisnika i postizanje operativne učinkovitosti.

Kada se pogleda što čini dobru korisničku uslugu, podaci PwC-a ističu da su korisnicima važni brzina, praktičnost, ljubaznost te informiranost osoblja. Upravo zahvaljujući automatizaciji i smanjenju vremenskih zahtjeva za obavljanje procesa cash-managementa stavljenih pred osoblje, oslobađaju se kapaciteti za fokus na upravo navedena ključna područja CX-a. Kao rezultat toga, CIT-ovi s holističkim rješenjima za cash management istovremeno pomažu riješiti ova dva najveća problema koji utječu na poslovne subjekte usmjerene na potrošače.

‘Amazonizacija’ cash managementa

Dovoljno je pogledati e-trgovine kako bismo uvidjeli apsolutnu snagu i prednosti potpuno integriranog pristupa. Potpuno vlasništvo nad svim elementima korisničkog „shopping“ procesa omogućilo je igračima poput Amazona kreiranje cjelokupnog iskustva kupovine koje čini kupnju proizvoda brzom, jednostavnom i sigurnom. Od početnog istraživanja i informiranja putem aplikacije, preko plaćanja, dostave te naposljetku povrata – Amazon je povezao gotovo svaki aspekt korisničkog iskustva, te pritom uklonio najčešće bolne točke u procesu.

Sada ovakvu ‘amazonizaciju’ možemo vidjeti i u cash-management procesima, kroz nova sveobuhvatna softverska rješenja koja omogućuju cash-management kroz jednu jedinu platformu, kroz cjelokupni životni vijek novca. Od prikupljanja gotovine putem automatiziranih kioska i pametnih sefova te ostale opreme poput sustava za recikliranje, gotovina se prati i njome se upravlja putem jedne softverske platforme. Koristeći navedenu platformu, CIT-ovi pružaju poslovnim subjektima koji su usmjereni na potrošače i bankovnim klijentima potpuno povezan sustav koji adresira tradicionalne bolne točke kao što su ručno brojanje kovanica i novčanica, cash-shrinkage (krađa) te procesuiranje gotovine.

Security guard

Poboljšanje zadovoljstva korisnika identificiralo je 36 % poslovnih subjekata usmjerenih prema potrošačima, a njih 35 % operativnu učinkovitost kao dva glavna prioriteta u sljedećih 12 mjeseci

Nudeći kreditne linije, globalna CIT tvrtka zabilježila je značajan rast svoje baze korisnika.

Otkrivanje novih izvora prihoda

Sveobuhvatna rješenja za cash management koja nude dobavljači koji nisu u vlasništvu globalnih CIT igrača, manjim CIT kompanijama uz sve navedeno otvaraju i prilike za kreiranje novih linija usluga, poput usluge instant kredita. S gotovinom koja je end-to-end digitalizirana pomoću rješenja za cash management, CIT-ovi mogu svojim korisnicima ponuditi instant kreditiranje u iznosu položenog novca, jer imaju real-time informacije o svim depozitima u njihove uređaje. S obzirom da je upravljanje protokom novca (cash flow management) značajan izazov svim poslovnim subjektima, a posebno malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima), omogućavanje jednostavnog pristupa ovakvim kreditnim uslugama sjajan je način privlačenja i zadržavanja korisnika.

S pravim rješenjima i cash-management infrastrukturom, CIT-ovi kompanijama mogu omogućiti pristup ovakvim i sličnim uslugama, što znači da sebi otvaraju izvore prihoda a istovremeno se dublje integriraju u poslovne operacije svojih korisnika. Kombinacijom smanjenih operativnih troškova i jednostavnosti pristupa traženim uslugama, CIT-ovi transformiraju odnos sa svojim klijentima – iz pozicije dobavljača u poslovnog partnera fokusiranog na sinergijski rast.

Kao što je neovisno istraživanje koje je provedeno u ime PayComplete-a pokazalo, 46% poslovnih subjekata još uvijek se za proces prijenosa gotovine u banku ili DNT oslanja na zaposlenike. Ova činjenica CIT-ovima predstavlja ogromnu priliku za privlačenje novih korisnika – kroz ponudu usluga poput instant kredita. Ipak, CIT-ovi trebaju pronaći kompatibilnog i kompetentnog dobavljača sustava, s kojim će surađivati kako bi kreirali end-to-end rješenje za cash-management proces.

Kriteriji kod odabira partnera

Na koji bi način CIT kompanije trebale pronaći pravog partnera koji će njima i njihovim korisnicima pomoći u postizanju uspjeha? Pritisci ekonomske svakodnevice, u kombinaciji s rastućim zahtjevima sa pojeftinjenje usluga sa svih strana, sve više i više postaju neizdrživi.

Unatoč tome, suradnja s pravim partnerom, koji pruža potpuno povezano hardversko i softversko rješenje istovremeno otvara nove prilike za rast prihoda i poboljšanje operativne efikasnosti. Nadalje, dobar cash-management dobavljač može CIT-ovima pomoći kako bi ih njihovi korisnici prepoznali kao partnere koji im osiguravaju poslovni rast, i to tako da pomažu maloprodajnim lancima, kompanijama u hospitality sektoru te putničkim agencijama u kontroli gotovinskih rezervi, oslobođenju ljudskih resursa od manualnih procesa, te olakšavajući im instantni prijenos deponirane gotovine na bankovni račun.

Ako i kada krenete u potragu za Vašim sljedećim cash-management partnerom, evo našeg popisa pet ključnih čimbenika koje treba imati na umu kako biste bili sigurni da ćete to učiniti ispravno:

1. Sigurnost pametnih sefova – pametni sefovi najnoviji su iskorak u sigurnom skladištenju gotovine. Kombinirajući digitalnu tehnologiju s metalnim hardverom, pametni sefovi ne samo da pružaju fizičku zaštitu od krađe i oštećenja, već integracijom naprednih ‘pametnih’ funkcija također potvrđuju vrijednost i autentičnost deponirane gotovine.

Pametni sefovi mogu se lako integrirati sa raznim drugim sustavima za plaćanje i vođenje evidencije poput POS uređaja i računovodstvenog softvera. To znači da poduzeća koja se bave prikupljanjem i pohranom gotovine imaju real-time ažurirane cashflow i cash-management informacije, te mogućnost dobivanja privremenog (instant) kredita po depozitu u pametni sef (ako je CIT implementirao ovakovo rješenje).

Osim što smanjuju mogućnost ljudske pogreške, pametnim sefovima također se može upravljati na daljinu, a u njih je u startu integrirana zaštita od krivotvorina kao što su validatori novčanica i senzori kovanica.

Dodatne razine autentifikacije korisnika kao što su biometrijski login korisnika ili OTA (“One Time Access”), također pomažu eliminirati rizike koji nastaju kod gubitka ključeva i zaboravljanja lozinki.

2. Gotovina kroz sve razine procesa -partner s potpunim, tj. holističkim rješenjem koje spaja hardver i inovativni softver, može donijeti značajne operativne i poslovne prednosti. Automatizacija procesa omogućava povećanje učinkovitosti, a transparentnost informacija olakšava donošenje ispravnih odluka. S preciznijim podacima i dubljim uvidima u stanje gotovine u svim razinama poslovnih procesa, CIT-ovi mogu donositi bolje i informiranije odluke za potporu operativnim aktivnostima, te si ultimativno osigurali rast.

Istovremeno, softverska rješenja trebaju biti inter-operabilna, te ako je to potrebno (a najčešće jest) – moći se integrirati sa već postojećim sustavima, otvarajući neiskorištene potencijale svih cash-management uređaja u floti. CIT kompanije koje mogu svojim klijentima ponuditi rješenje za praćenje gotovine u svakoj fazi poslovnih procesa, mogu izuzetno učinkovito pohranjivati, prikupljati, prevoziti, te u globalu upravljati gotovinom, a istovremeno im takva rješenja otvaraju mogućnost nuđenja novih usluga, poput instant kredita.

3. Neovisni pružatelj usluga -u ovim vremenima masovnih akvizicija i konsolidacija tržišta, nakon neke potencijalne konsolidacije otvara se potencijal neovlaštenog uvida u poslovne podatka i slanje informacija konkurentima, stoga je neovisnost cash-management dobavljača ključna pri odabiru partnera.

Istovremeno, CIT-ovi koji odaberu cash-management rješenje od dobavljača koji je u vlasništvu konkurencije (npr. neke globalne CIT tvrtke), nemaju jamstvo da će dobiti istu razinu usluge kao što je ima taj konkurent. Naime, riskiraju da će im npr. kasniti ažuriranja softvera, pristup poslovnim servisima i podršci ili uvođenje novih rješenja, odnosno da će u svemu navedenom konkurent imati stanovitu prednost.

Odabirom neovisnog pružatelja Cash-management rješenja otklanja se mogućnost dolaska do navedenih komplikacija. Drugim riječima, CIT-ovi na ovaj način stječu veću kontrolu nad svojom poslovnom budućnošću te mogu biti sigurni su da su uvijek ‘prvi u redu’ kada je u pitanju rješavanje njihovih potreba.

4. Nasljeđe i tradicija – istinsko poznavanje sektora najčešće proizlazi iz dugotrajnog iskustva, tako da je jedini smislen pristup – potražiti partnera kojemu je cash management ugrađen u DNK. Izuzetno je bitno imati povjerenje u partnera koji ima godine i godine industrijske ekspertize, te znati da uz nju gaji fleksibilnost i inovativnost što ga drži u toku sa svim aktualnostima u industriji. Stoga, možete biti sigurni da ćete odabirom ovakvog partnera dobiti rješenja i usluge u koje se Vaša kompanija može pouzdati i osloniti.

5. Sveobuhvatne usluge – baš kao što bi tehnologija trebala biti usklađena s vašim specifičnim potrebama, tako bi trebale biti i usluge. Naime, neočekivani izazovi i zahtjevi u-posljednji-čas dio su svakog poslovanja. Stoga, nije uvijek važno o kakvom se konkretno izazovu radi, već je ključan način na koji reagirate kako bi u potpunosti ispunili očekivanja krajnjeg korisnika, pa čak ih i nadmašili. Dakle, pobrinite se da imate partnera koji je na putu prema uspjehu spreman razmišljati i reagirati na isti način kao i vi.

Od anticipiranja problema koji bi potencijalno mogli iskrsnuti, do prijateljskog sugovornika za diskusiju o bilo kakvim operativnim problemima – dobar će partner spremno pružiti praktičnu i dediciranu tehničku i korisničku podršku, što će osigurati nesmetano funkcioniranje vaših poslovnih operacija.

PayComplete: idealan partner

Tijekom više od 70 godina PayComplete je izgradio reputaciju izvrsnosti kroz tradiciju i inovacije.

PayComplete je jedini potpuno neovisan globalni lider u rješenjima za cash-management koji nudi sustave za upravljanje gotovinom kroz sve cikluse njenog života – od kovnice do recikliranja. Isporučujući inovativna i tržišno vodeća hardverska i softverska rješenja, PayComplete svojim korisnicima nudi cjelovitu end-to-end uslugu koja uključuje održavanje i podršku, trening, profesionalne developerske usluge te ostale usluge s dodanom vrijednošću.

PayComplete surađuje sa najvećim globalnim CIT tvrtkama (no nije u vlasništvu ni jedne od njih) omogućavajući im operativnu učinkovitost i otvaranje novih izvora prihoda. Pružajući CIT poduzećima visoko prilagodljiva te integrirana hardverska i softverska rješenja za unaprjeđenje cash-management procesa, PayComplete svojim korisnicima otvara priliku za stjecanje konkurentske prednosti, a uz sve to jamči da posjeduje fleksibilnost i prilagodljivost kojima će ispuniti sve brže rastuće zahtjeve industrije te vječno fluktuirajuće prohtjeve korisnika.

Kako biste naučili više o PayComplete-u te saznali kako oni mogu pomoći u povećanju učinkovitosti te otkrivanju novih izvora prihoda u Vašem poslovanju, razgovarajte izravno s jednim od članova našeg tima.

Marijan Katic

Marijan Katic
Solution Technology Consultant
Marijan.Katic@paycomplete.com